Köpmangården Pallars i Alfta

Köpmangården Pallars i Alfta är en varsamt restaurerad köpmangård från 1880-talet belägen i den vackra Voxnadalen i Hälsingland. Gården är byggd av rejält timmer och äkta kärnvirke med kilsågad ytterpanel, handsnickrade profiler och en unik handsvarvad bollfrans runt takfoten. Allt i original. Munblåst glas bryter solens strålar och ger vackert ljus i rummen.

Färgen som användes var linoljefärg från Engwall o. Claesson, vars unika sammansättning av rå linolja – som tränger in och skyddar mot fukt och röta och linstandolja som står emot nedbrytning och kritning bättre – var det självklara valet för en kulturskatt som ska stå i flera hundra år till. Kulörerna är framtagna med hjälp av konservator från Riksantikvarieämbetet.

Pallars i Alfta målad med linoljefärg

Det är nu 17 år sedan huset målades med Engwall o. Claessons linoljefärg och färgen har hållit mycket bra, trots sol, vind, snö och vatten. Endast söder- väggen har målats om och förbättrats på senare år.


Pallars i Alfta målad med linoljefärg


På UNESCOs världsarvslista finns sju Hälsingegårdar som alla är välbesökta turistmål. Om du vill besöka någon av dem så är du också välkommen att besöka Köpmansgården Pallars – där man erbjuder ett kulturhistoriskt boende i flygelbyggnaden, den gamla lanthandeln. Här kan du också köpa byggnadsvårds- produkter och Engwall o. Claessons linoljefärg. Välkommen till Pallars i Alfta!


Vår linoljefärg

En unik linoljefärg på rå linolja för bästa inträngning och linstandolja för längre hållbarhet

Dokument

  • Ladda ner pdf om Pallars i Alfta

Inspiration

För ditt nästa projekt

Lär dig mer om linoljefärg

Att måla med linoljefärg behöver inte vara krångligt eller svårt. Här samlar vi vanliga frågor och svar, tips om färgsättning och några korta filmer kring hur du praktiskt går tillväga.

För dig som är målare, föreskrivare eller förvaltare

Här kan du som du som arbetar professionellt med vårt traditionella sortiment av linolje- och emulsionsfärger få hjälp med frågor om pågående eller kommande arbeten.

Penslar och verktyg

Verktygens kvalitet spelar stor roll när man målar med linoljefärg. Vi berättar vad du behöver tänka på i valet av pensel.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket.