Köpmangården Pallars i Alfta

Köpmangården Pallars i Alfta är en varsamt restaurerad köpmangård från 1880-talet belägen i den vackra Voxnadalen i Hälsingland. Gården är byggd av rejält timmer och äkta kärnvirke med kilsågad ytterpanel, handsnickrade profiler och en unik handsvarvad bollfrans runt takfoten. Allt i original. Munblåst glas bryter solens strålar och ger vackert ljus i rummen.

Färgen som användes var linoljefärg från Engwall o. Claesson, vars unika sammansättning av rå linolja – som tränger in och skyddar mot fukt och röta och linstandolja som står emot nedbrytning och kritning bättre – var det självklara valet för en kulturskatt som ska stå i flera hundra år till. Kulörerna är framtagna med hjälp av konservator från Riksantikvarieämbetet.

Pallars i Alfta målad med linoljefärg

Det är nu 17 år sedan huset målades med Engwall o. Claessons linoljefärg och färgen har hållit mycket bra, trots sol, vind, snö och vatten. Endast söder- väggen har målats om och förbättrats på senare år.


Pallars i Alfta målad med linoljefärg


På UNESCOs världsarvslista finns sju Hälsingegårdar som alla är välbesökta turistmål. Om du vill besöka någon av dem så är du också välkommen att besöka Köpmansgården Pallars – där man erbjuder ett kulturhistoriskt boende i flygelbyggnaden, den gamla lanthandeln. Här kan du också köpa byggnadsvårds- produkter och Engwall o. Claessons linoljefärg. Välkommen till Pallars i Alfta!


Vår linoljefärg

En unik linoljefärg på rå linolja för bästa inträngning och linstandolja för längre hållbarhet

Dokument

  • Ladda ner pdf om Pallars i Alfta

Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.