Vita Villan i Mariehamn på Åland

Villorna på Södragatan i Mariehamn på Åland har kvar sin prägel från förra sekelskiftet. Den på Åland mycket kända arkitekten Hilda Hongell (1867-1952) ritade över 100 hus i Mariehamn, varav 44 finns kvar. Hongell hade tagit intryck av de eleganta byggnaderna vid Mariehamns Badinrättning, som invigdes 1889 och skapade en villastil som blandade nyrenässans och snickarglädje.

Den vita villan på Södragatan uppfördes år 1906 av postiljonen Karl Sjöblom och hans hustru Ida efter Hilda Hongells ritningar. På 1960-talet skulle huset ”moderniseras” av de nya ägarna. De rev husets veranda och balkong och klädde fasaden med eternitplattor. De spröjsade fönstren byttes ut mot perspektivfönster, kakelugnarna revs och innertaken sänktes.

Huset köptes 1990 av Gunilla och Robert Liewendahl, som genast bestämde sig för att återställa huset till sitt ursprungliga utseende. De kontaktade stadsarkitekten Folke Wickström, som hade stor kunskap om byggnadsvård och kulturhistoria. Då husets ritningar förkommit, måste man utgå från gamla fotografier.

Panelen fanns kvar under eternitplattorna, men eftersom bl.a. fönsteröppning­arna breddats för perspektivfönstren måste 600 meter ny panel sågas till för att passas in med den gamla. Dörrar, fönster, snickarglädje och panel tillverkades av ett lokalt snickeri i Mariehamn. Det rostiga plåttaket ersattes med ett tegeltak. När innertaken från 1960-talet revs upptäcktes spännpapper i de ursprungliga taken. Spännpapperstaken har varsamt renoverats och fått tillbaka sin forna lyster.

Köket var mycket litet och mörkt. Folke Wickström ritade en ny veranda i Hongell-­stil där det nya köket inrymdes. År 2004 var utbyggnaden mot väster klar. 


Så här gjorde vi

Huset målades vitt med linoljefärg från Engwall o. Claesson. Man grundmålade med linoljefärg utspädd med 40% alifatnafta, mellanströk med linoljefärg spädd med 20 % alifatnafta och slutströk med ospädd linoljefärg.

Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.