Vita Villan i Mariehamn på Åland

Villorna på Södragatan i Mariehamn på Åland har kvar sin prägel från förra sekelskiftet. Den på Åland mycket kända arkitekten Hilda Hongell (1867-1952) ritade över 100 hus i Mariehamn, varav 44 finns kvar. Hongell hade tagit intryck av de eleganta byggnaderna vid Mariehamns Badinrättning, som invigdes 1889 och skapade en villastil som blandade nyrenässans och snickarglädje.

Den vita villan på Södragatan uppfördes år 1906 av postiljonen Karl Sjöblom och hans hustru Ida efter Hilda Hongells ritningar. På 1960-talet skulle huset ”moderniseras” av de nya ägarna. De rev husets veranda och balkong och klädde fasaden med eternitplattor. De spröjsade fönstren byttes ut mot perspektivfönster, kakelugnarna revs och innertaken sänktes.

Huset köptes 1990 av Gunilla och Robert Liewendahl, som genast bestämde sig för att återställa huset till sitt ursprungliga utseende. De kontaktade stadsarkitekten Folke Wickström, som hade stor kunskap om byggnadsvård och kulturhistoria. Då husets ritningar förkommit, måste man utgå från gamla fotografier.

Panelen fanns kvar under eternitplattorna, men eftersom bl.a. fönsteröppning­arna breddats för perspektivfönstren måste 600 meter ny panel sågas till för att passas in med den gamla. Dörrar, fönster, snickarglädje och panel tillverkades av ett lokalt snickeri i Mariehamn. Det rostiga plåttaket ersattes med ett tegeltak. När innertaken från 1960-talet revs upptäcktes spännpapper i de ursprungliga taken. Spännpapperstaken har varsamt renoverats och fått tillbaka sin forna lyster.

Köket var mycket litet och mörkt. Folke Wickström ritade en ny veranda i Hongell-­stil där det nya köket inrymdes. År 2004 var utbyggnaden mot väster klar. 


Så här gjorde vi

Huset målades vitt med linoljefärg från Engwall o. Claesson. Man grundmålade med linoljefärg utspädd med 40% alifatnafta, mellanströk med linoljefärg spädd med 20 % alifatnafta och slutströk med ospädd linoljefärg.

Inspiration

För ditt nästa projekt

Lär dig mer om linoljefärg

Att måla med linoljefärg behöver inte vara krångligt eller svårt. Här samlar vi vanliga frågor och svar, tips om färgsättning och några korta filmer kring hur du praktiskt går tillväga.

För dig som är målare, föreskrivare eller förvaltare

Här kan du som du som arbetar professionellt med vårt traditionella sortiment av linolje- och emulsionsfärger få hjälp med frågor om pågående eller kommande arbeten.

Penslar och verktyg

Verktygens kvalitet spelar stor roll när man målar med linoljefärg. Vi berättar vad du behöver tänka på i valet av pensel.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket.