Dalagården Engslund

I svensk färgtradition innehar slamfärg en framträdande roll.

Det var en billig färg som de flesta hade råd med. Men även dessa hus målade man med linolje­färg. Inomhus var linoljefärgen självklar på snickerier och möbler – och utomhus på knutar, dörrar, foder och fönster var linoljefärgen det självklara valet. Och det blir den allt oftare också på 2000-talet – på både gamla och nya hus. 

Den lilla Dalagården Engslund från 1700-talet ligger i byn Nordanby mellan Hedemora och Säter i Södra Dalarna. På gården finns två boningshus, flera magasin och lador. Gårdens ägare har varsamt restaurerat den med handtryckta tapeter och snickerierna målade med linoljefärg från Engwall o. Claesson. Ett genuint intresse för byggnadsvård har resulterat i att gården efter många år i dvala nu återigen andas kvalitet och äkthet. 

Gårdens nuvarande ägare, Jessica och Michael Ericsson driver familje­företaget Lars Ericssons Måleri i Hedemora. Måleriet startades 1963 och är ett familjeföretag i andra generationen som utför det mesta inom byggnadsvård och är specialiserade på att återskapa vackra miljöer i bl.a. herrgårdar, kyrkor, gårdar och torp. Lars Ericssons Måleri i Hedemora är en av 36 återförsäljare för Engwall o. Claesson.

Kulörer

Pardörrarna är målade i RAÄ 1A-94, som är obruten Guldockra, och de utvändiga snickerierna på parstugan i RAÄ 5A-30, dvs Grön Umbra bruten med 60 % vitt. I det stora huset är snickerierna både på ut- & insida målade med RAÄ 7A-30 som är Grön Umbra bruten med 90 % vitt. Allt enligt Riksantikvarieämbetets kulörskalor.

Inspiration

För ditt nästa projekt

Lär dig mer om linoljefärg

Att måla med linoljefärg behöver inte vara krångligt eller svårt. Här samlar vi vanliga frågor och svar, tips om färgsättning och några korta filmer kring hur du praktiskt går tillväga.

För dig som är målare, föreskrivare eller förvaltare

Här kan du som du som arbetar professionellt med vårt traditionella sortiment av linolje- och emulsionsfärger få hjälp med frågor om pågående eller kommande arbeten.

Penslar och verktyg

Verktygens kvalitet spelar stor roll när man målar med linoljefärg. Vi berättar vad du behöver tänka på i valet av pensel.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket.