Dalagården Engslund

I svensk färgtradition innehar slamfärg en framträdande roll.

Det var en billig färg som de flesta hade råd med. Men även dessa hus målade man med linolje­färg. Inomhus var linoljefärgen självklar på snickerier och möbler – och utomhus på knutar, dörrar, foder och fönster var linoljefärgen det självklara valet. Och det blir den allt oftare också på 2000-talet – på både gamla och nya hus. 

Den lilla Dalagården Engslund från 1700-talet ligger i byn Nordanby mellan Hedemora och Säter i Södra Dalarna. På gården finns två boningshus, flera magasin och lador. Gårdens ägare har varsamt restaurerat den med handtryckta tapeter och snickerierna målade med linoljefärg från Engwall o. Claesson. Ett genuint intresse för byggnadsvård har resulterat i att gården efter många år i dvala nu återigen andas kvalitet och äkthet. 

Gårdens nuvarande ägare, Jessica och Michael Ericsson driver familje­företaget Lars Ericssons Måleri i Hedemora. Måleriet startades 1963 och är ett familjeföretag i andra generationen som utför det mesta inom byggnadsvård och är specialiserade på att återskapa vackra miljöer i bl.a. herrgårdar, kyrkor, gårdar och torp. Lars Ericssons Måleri i Hedemora är en av 36 återförsäljare för Engwall o. Claesson.

Kulörer

Pardörrarna är målade i RAÄ 1A-94, som är obruten Guldockra, och de utvändiga snickerierna på parstugan i RAÄ 5A-30, dvs Grön Umbra bruten med 60 % vitt. I det stora huset är snickerierna både på ut- & insida målade med RAÄ 7A-30 som är Grön Umbra bruten med 90 % vitt. Allt enligt Riksantikvarieämbetets kulörskalor.

Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.