Standardkulörer

Vår Linoljefärg finns i vit och 13 standard­kulörer och bryts med oxid­pigment enligt Riksantikvarieämbetets kulörsystem, NCS eller RAL. Vi bryter med Jordpigment på beställning.

RAÄ-systemet är skapat av Riksantikvarieämbetet och utgår från de olika färgpigmentens pigmentnummer. De används ofta för kulörbestämning av Linoljefärger vid målning av kulturobjekt.

Så här tolkar du denna kulörserie:
• 1A anger pigmentets grundkulör
• 2A – 7A anger andelen vitt som tillförts

Klicka på bilden för att se kulörprover i steg 1A-7A. 

OBS: Kulörerna på skärmen överensstämmer inte helt med verklig kulör. Se därför butikens färgkarta för korrekt kulöråtergivning.


Tänk på...

För att linoljefärgen skall hålla länge är det - som vid all målning - viktigt att underlaget är rent och torrt. Måla helst vid varm och torr väderlek. Torktiden förlängs vid fukt och kyla så måla inte vid lägre temperatur än +10 grader eller vid risk för regn eller kraftig dagg. Linoljefärg ska alltid strykas mycket tunt. För tjocka skikt leder till sämre genomtork och rynk-bildning. Vid nymålning målar man alltid tre skikt, vid ommålning ett eller två skikt. De två första skikten målas med förtunnad färg för att få bästa inträngning och därmed fuktskydd - och vidhäftning. Toppskiktet målas alltid med oförtunnad färg. Vi bryter självklart din färg enligt NCS:s eller RAÄ:s kulörsystem. Har du ett eget färgprov du vill återskapa, hjälper vi dig med det också!

Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.