Lite om oss

Engwall o. Claesson är utan överdrift ett färgföretag med anor. Den småländske målarmästaren Ernst Othander Claesson var en mycket driftig person som redan år 1915, vid sidan av sitt måleriföretag, startade en färghandel på Tomtebogatan i Stockholm.

År 1987 köptes familjeföretaget Pehr Engwall AB i Bandhagen och därefter ändrades namnet från Ernst O. Claesson AB till Engwall o. Claesson AB. Bolaget sysselsätter nu 14-15 personer på årsbasis och tillverkar flera olika typer av färg och färgrelaterade produkter för såväl utomhus- och inomhusbruk i fabriken i Bandhagen. Linoljefärgen svarar idag för mer än hälften av produktionen - men så sent som 1975 såldes knappt någon linoljefärg alls. Den totala årsproduktionen var då inte mer än ett par tusen liter. Och då var man ändå i princip ensam om professionell tillverkning av linoljefärg i Sverige! Men i och med Riksdagshusets genomgripande renovering i början av 1980-talet förändrades den bilden. Efterfrågan på traditionella material för renovering och underhåll av i första hand kulturbyggnader ökade snabbt och målarna fick återigen lära sig behärska linoljefärg.

Idag är Engwall o. Claesson en av Europas ledande linoljefärgstillverkare. Kraven på målarfärg har dock förändrats mycket på 100 år. Så trots att vi tillverkar en traditionell färg på naturens egna, förnyelsebara råvaror så är hållbarhet och ekonomi lika viktiga för oss som skönhet och tradition. 

Välkommen till Engwall o. Claesson!

Inspiration

För ditt nästa projekt

Lär dig mer om Linoljefärg

Att måla med linoljefärg behöver inte vara krångligt eller svårt. Här samlar vi vanliga frågor och svar, tips om färgsättning och några korta filmer kring hur du praktiskt går tillväga.

För dig som är Målare, Föreskrivare eller Förvaltare

Här kan du som du som arbetar professionellt med vårt traditionella sortiment av linolje- och emulsionsfärger få hjälp med frågor om pågående eller kommande arbeten.

Penslar och verktyg

Verktygens kvalitet spelar stor roll när man målar med linoljefärg. Vi berättar vad du behöver tänka på i valet av pensel.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket.