Lite om oss

Engwall o. Claesson är utan överdrift ett färgföretag med anor. Den småländske målarmästaren Ernst Othander Claesson var en mycket driftig person som redan år 1915, vid sidan av sitt måleriföretag, startade en färghandel på Tomtebogatan i Stockholm.

År 1987 köptes familjeföretaget Pehr Engwall AB i Bandhagen och därefter ändrades namnet från Ernst O. Claesson AB till Engwall o. Claesson AB. Bolaget sysselsätter nu 14-15 personer på årsbasis och tillverkar flera olika typer av färg och färgrelaterade produkter för såväl utomhus- och inomhusbruk i fabriken i Bandhagen. Linoljefärgen svarar idag för mer än hälften av produktionen - men så sent som 1975 såldes knappt någon linoljefärg alls. Den totala årsproduktionen var då inte mer än ett par tusen liter. Och då var man ändå i princip ensam om professionell tillverkning av linoljefärg i Sverige! Men i och med Riksdagshusets genomgripande renovering i början av 1980-talet förändrades den bilden. Efterfrågan på traditionella material för renovering och underhåll av i första hand kulturbyggnader ökade snabbt och målarna fick återigen lära sig behärska linoljefärg.

Idag är Engwall o. Claesson en av Europas ledande linoljefärgstillverkare. Kraven på målarfärg har dock förändrats mycket på 100 år. Så trots att vi tillverkar en traditionell färg på naturens egna, förnyelsebara råvaror så är hållbarhet och ekonomi lika viktiga för oss som skönhet och tradition. 

Välkommen till Engwall o. Claesson!

Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.