Dufweholms Herrgård i Sörmland

Dufweholms Herrgård är ett anrikt herrgårdshotell mitt i det vackra Sörmland.

Den första ståndsmässiga mangården uppfördes 1622 för Johan Dufva, sedermera landshövding över delar av Österbottens län i Finland. År 1721 omnämns Dufweholm som säteri bebyggt av två hela frälsehemman, kallade Stenstorp. 1921 inrättades det första pensionatet, Dufweholms Herrgårdshem. Pensionatsrörelsen har drivits sedan dess, och sedan 1993 av familjen Åström. Bakom Dufweholms herrgård står företaget Svenska Kulturpärlor som även äger Gripsholms värdshus i Mariefred, Södertuna slott i Gnesta och Pelles lusthus i Nyköping. 

Dufweholms Corps de logi är ett trähus troligen från 1700-talet. Huvudbyggnaden har blivit om- och tillbyggd vid ett flertal tillfällen. Mittemot står den så kallade Kristinaflygeln, en envåningsbyggnad med säteritak. Husen har idag ett enhetligt utseende med fasader i gul panel och detaljer i vitt, målade med linoljefärg från Engwall o. Claesson. Vid stranden återfinns gårdens lusthus med väggmålningar utförda av Albert Engström, Carl Larsson och Anders Zorn. 

Välkomna till Dufweholms Herrgård!

Så här gjorde vi

Dufweholms herrgård byggdes om i gustaviansk stil åren 2004-05, med bland annat ny matsal och övre våning mot vattnet i gustaviansk stil. Hela byggnaden målades då med lin­oljefärg från Engwall o. Claesson, ny ommålning skedde under 2017. Väggliv är målade i kulör S 2040-Y20R, snickerier (foder, knutar, takfot m.m.) ljust varmgrå S 2005-Y20R. Dörrblad och fönsterbågar (inkl. mittposter) är i Engwall o. ­Claessons 1A-48. Fönster i sockel målades i samma kulör som sockel för att smälta in i stenfoten. Arbetet är utfört av egen anställd målare hos Svenska Kulturpärlor.

Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.