Grünewaldvillan i Saltsjöbaden

Grünewaldvillan, ursprungligen kallad Villa Lugnet, ligger vid Hotellviken i Saltsjöbaden, 300 m söder om Grand Hôtel Saltsjöbaden. Det nu 120 år gamla tornförsedda huset är på 700 kvm och har 15 rum och 3 kök.

Det var den unge arkitekten Boberg som år 1893 fick uppdraget att rita en representativ sommarvilla på den då 11 000 kvm stora tomten. Beställare var Knut Tillberg, en framgångsrik industriman med kulturella intressen. Resul­tatet blev en pampig, men för den tiden ändå måttfull, trävilla om 550 kvm. 

1911 köptes villan av bokförläggare Hugo Geber. Han lät installera centralvärme och göra en tillbyggnad för nytt kök och ett gästrum som ritades av arkitekten Carl Westman. 

År 1936 förvärvade Isaac Grünewald villan. Efter smärre moderniseringar flyttade han in tillsammans med Märta Grundell som strax därefter blev hans andra hustru. De kom att bli de första att bo i villan året om. Isaac stod då på höjden av sin karriär, vital och alltid i centrum av kulturell debatt och verksamhet. Hemmet i Saltsjöbaden blev en träffpunkt med Isaac som generös värd. Den stora ateljén tillbyggdes i början av 1940-talet efter ritningar av Märtas bror Olov. 1946 omkom Isaac och Märta i en flygolycka varvid villan övertogs av Isaacs son Iván, som kom att bo där med sin familj till 1972.

Nuvarande ägare är Gunnel och Johan Öhlin som både bor och driver galleriet Saltsjöateljén i villan. Man hyr också ut för fest och konferens.

Fasadmålning med linoljefärg

Huset renskrapades och målades med linoljefärg från Engwall o. Claesson åren 2006/2007. Man grundmålade med linoljefärg spädd med 40 % alifatnafta, mellanströk med linoljefärg spädd med 20 % alifatnafta och slutströk med ospädd färg.

Kulörer

Röd: NCS 6030-Y70R 

Gul: NCS 3050-Y30R. 

Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.