Grünewaldvillan i Saltsjöbaden

Grünewaldvillan, ursprungligen kallad Villa Lugnet, ligger vid Hotellviken i Saltsjöbaden, 300 m söder om Grand Hôtel Saltsjöbaden. Det nu 120 år gamla tornförsedda huset är på 700 kvm och har 15 rum och 3 kök.

Det var den unge arkitekten Boberg som år 1893 fick uppdraget att rita en representativ sommarvilla på den då 11 000 kvm stora tomten. Beställare var Knut Tillberg, en framgångsrik industriman med kulturella intressen. Resul­tatet blev en pampig, men för den tiden ändå måttfull, trävilla om 550 kvm. 

1911 köptes villan av bokförläggare Hugo Geber. Han lät installera centralvärme och göra en tillbyggnad för nytt kök och ett gästrum som ritades av arkitekten Carl Westman. 

År 1936 förvärvade Isaac Grünewald villan. Efter smärre moderniseringar flyttade han in tillsammans med Märta Grundell som strax därefter blev hans andra hustru. De kom att bli de första att bo i villan året om. Isaac stod då på höjden av sin karriär, vital och alltid i centrum av kulturell debatt och verksamhet. Hemmet i Saltsjöbaden blev en träffpunkt med Isaac som generös värd. Den stora ateljén tillbyggdes i början av 1940-talet efter ritningar av Märtas bror Olov. 1946 omkom Isaac och Märta i en flygolycka varvid villan övertogs av Isaacs son Iván, som kom att bo där med sin familj till 1972.

Nuvarande ägare är Gunnel och Johan Öhlin som både bor och driver galleriet Saltsjöateljén i villan. Man hyr också ut för fest och konferens.

Fasadmålning med linoljefärg

Huset renskrapades och målades med linoljefärg från Engwall o. Claesson åren 2006/2007. Man grundmålade med linoljefärg spädd med 40 % alifatnafta, mellanströk med linoljefärg spädd med 20 % alifatnafta och slutströk med ospädd färg.

Kulörer

Röd: NCS 6030-Y70R
Gul: NCS 3050-Y30R

Inspiration

För ditt nästa projekt

Lär dig mer om linoljefärg

Att måla med linoljefärg behöver inte vara krångligt eller svårt. Här samlar vi vanliga frågor och svar, tips om färgsättning och några korta filmer kring hur du praktiskt går tillväga.

För dig som är målare, föreskrivare eller förvaltare

Här kan du som du som arbetar professionellt med vårt traditionella sortiment av linolje- och emulsionsfärger få hjälp med frågor om pågående eller kommande arbeten.

Penslar och verktyg

Verktygens kvalitet spelar stor roll när man målar med linoljefärg. Vi berättar vad du behöver tänka på i valet av pensel.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket.