Katarina Kyrka i Stockholm

Katarina kyrka stod klar första gången 1695, men har sedan dess drabbats av två bränder, 1723 och 1990.

Kyrkan har fått sitt namn efter Karl X Gustavs mor prinsessan Katarina. Kyrkan är en av 43 i Stockholms stad som är särskilt skyddade enligt kulturmiljölagen. Efter branden den 17 maj 1990 fanns i stort sett bara ytterväggarna kvar. Ove Hidemark var arkitekt för återuppbyggnaden och det gjordes då klart att inga moderna byggmaterial skulle användas. Katarina kyrka återinvigdes 1995.

Målning utförd år: 1993 – 1995
Underlag: Kalkputs på fasad, ek i fönster och portar
Färg: Engwall o Claesson Utvändig Linoljefärg
Kulör: Puts: Grå Umbra 6A-36, Fönster och Portar: Grön 1B-95

Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.