Måla inomhus

Hos oss hittar du vackra inomhusfärger från förnyelsebara råvaror – och helt utan plast. Linoljefärger i olika glans för trä och snickerier och helmatta Emulsionsfärger för vägg- & tak. Och naturligtvis en oslagbar grundfärg som passar alla våra toppfärger – på alla underlag.


Linoljefärg 

Vår Invändiga Linoljefärg finns som BlankHalvblank eller Matt färg avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönster-omfattningar och andra snickerier inomhus. Den ger en vacker yta med lyster och djup men vars glans går ned något med åren.


HÄR kan du se alla våra Standardkulörer - uppkallade efter sitt pigment enligt Riksantikvarieämbetets kulörsystem (notera dock att kulörerna på en bildskärm inte stämmer helt överens med verkligheten). 

Emulsionsfärg

Vår Invändig Emulsionsfärg är en vacker helt matt vägg- och takfärg gjord på linolja. Det ger ett vackert djup och lyster för t ex. sov- och vardagsrum, dvs rum som inte utsätts för alltför hårt slitage eller hög luftfuktighet. Behöver du en mer slitstark färg för t.ex. hall och kök – välj då gärna istället vår vegetabiliska alkydemulsion Matt Interiör.


Här hittar du vår egna Idékulörer - i samstämda, naturliga toner. De passar lika bra i sovrummet som i hallen och kan naturligtvis blandas i alla våra olika färgtyper.


Grundfärg

När du målar inomhus rekommenderar vi alltid att du först grundmålar med en kulöranpassad grundfärg för bästa resultat. Det är viktigt att få ett jämt sugande underlaget oavsett om du målar på en tidigare målad eller omålad yta – eller på en tapet. Grundfärgen ger jämnare sugning, bättre fäste och bättre täckning för slutstrykningsfärgen. Vi har både en vattenburen alkydemulsion, Slipgrund V (som vi själva gärna rekommenderar), och en traditionell Invändig linoljegrund att välja på.


Invändig linoljefärg

Välj mellan Blank, Halvblank eller Matt linoljefärg. Kom ihåg att all linoljefärg mörkergulnar - så bryt gärna den vita färgen med lite, lite svart om du skall måla i tak eller andra ytor som dagsljuset inte kommer åt.

Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.