Invändig linoljefärg

Inomhus kan du måla linoljefärg på i princip alla underlag – om du grundmålar med vår Slipgrund V.

Linoljefärg inomhus används främst till snickerier men även till väggar, golv och tak. Observera att vid målning av golv måste man ta hänsyn till den långa tiden för genomhärdning av linolja som kan vara allt från några veckor till flera månader.

Fem saker att tänka på vid målning med linoljefärg inomhus

1. Liksom vid all målning gäller att det ska vara varmt och torrt. Träets fuktkvot får inte överstiga 16 %. Vid inomhusmålning är det viktigt att se till att luftväxlingen är god då linoljans torkprocess just bygger på tillgång till syre. Då linoljan torkar bildas lågmolekylära kemiska föreningar, främst aldehyder, som skapar lukt och kan vara ett problem för känsliga personer. Man måste alltså även av denna anledning sörja för god luftväxling. Om det inte går att få naturligt genomdrag i rummet finns portabla luftväxlare att hyra.

2. Tidigare målade ytor tvättas först med lämpligt rengöringsmedel (lågt eller neutralt pH-värde) och får torka ordentligt innan ev. grundmålning – se separat produktblad för Slipgrund V. Det viktiga är att ytan är slät och icke-sugande vid slutstrykning - annars kan det uppstå glans- eller mattfläckar.

3. På nytt trä schellackeras alla kvistar för att undvika genomslag av hartsämnen. Undvik "kvistlack" och använd alltid riktig Schellack.

4. Använd en rund eller oval pensel av god kvalitet och arbeta in färgen ordentligt i underlaget. Penslar rengörs bäst genom doppning i lacknafta och därefter noggrann tvätt med tvål eller såpa. Observera att trasor och trassel indränkta med linolja kan självantända och orsaka brand. Förvara använda trasor under vatten eller bränn upp dem.

5. Notera att linoljefärg gulnar inomhus på ställen som inte utsätts för direkt dagsljusVit linoljefärg bör därför pigmenteras något - i t.ex. S 0500-N. För solbelysta ytor som i fönster är detta ett mindre problem.


Vi har tre olika linoljefärger avsedda för invändig målning; Blank, Halvblank och Matt. Klicka på pdf-länken för att läsa mer om de olika produkterna:


- Läs mer om hur du GRUNDMÅLAR här


Dokument

  • Halvblank Produktblad
  • Halvblank Målningsanvisning
  • Halvblank SDB
  • Matt Produktblad
  • Matt Målningsanvisning
  • Matt SDB
  • Blank Produktblad
  • Blank Målningsanvisning
  • Blank SDB
  • Skötselråd Invändig Linoljefärg

Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.