Måla utomhus

Linoljefärg är en fantastisk färg för de flesta underlag utomhus. Du kan måla trä, sten, puts och metall. Den är dryg, åldras vackert och är lätt att underhålla.

Vår utvändiga linoljefärg är baserad på svensk rå, kallpressad linolja och linstandolja. Den innehåller mögelskydd och är avsedd för målning av träfasad, fönsterkarmar, foder, snickeri m.m.

För att den ska hålla länge är det viktigt, som vid all målning, att underlaget är rent och torrt. Måla helst vid varm och torr väderlek. Torktiden förlängs vid fukt och kyla så måla inte vid lägre temperatur än +10 grader eller vid risk för regn eller kraftig dagg. Linoljefärg ska alltid strykas mycket tunt. För tjocka skikt leder till sämre genomtork och rynkbildning. Vid nymålning målar man alltid tre skikt, medan det vid ommålning räcker med ett eller två. De två första skikten målas med förtunnande färg för att få bästa inträngning och därmed fuktskydd samt vidhäftning. Toppskiktet målas alltid med oförtunnad färg.
(Läs mer om spädning HÄR)

Vi kan bryta din färg enligt NCS, RAÄ (Riksantikvarieämbetets färgkarta), RAL (används ofta för målning på metall) - eller efter ditt eget kulörprov. 

HÄR kan du se våra standardkulörer – uppkallade efter sitt pigment enligt Riksantikvarieämbetets kulörsystem (notera dock att kulörerna på din skärm inte alltid helt stämmer helt med verkligheten).

- Läs mer här om att MÅLA på TRÄ med linoljefärg utomhus
- Läs mer här om att MÅLA på PUTS med linoljefärg utomhus
- Läs mer här om att MÅLA på JÄRN & PLÅT med linoljefärg utomhus


Hämta aktuellt Säkerhetsdatablad HÄR (ange produktnamn i avsett textfält)

Se produkten i Basta miljöregister HÄR

Vår linoljefärg

En unik linoljefärg på rå linolja för bästa inträngning och linstandolja för längre hållbarhet

Dokument

  • Produktblad
  • Målningsanvisningar
  • Skötselråd Utvändig linoljefärg_
  • Skötselråd Fönster
Tänk på...

För att linoljefärgen skall hålla länge är det - som vid all målning - viktigt att underlaget är rent och torrt. Måla helst vid varm och torr väderlek. Torktiden förlängs vid fukt och kyla så måla inte vid lägre temperatur än +10 grader eller vid risk för regn eller kraftig dagg. Linoljefärg ska alltid strykas mycket tunt. För tjocka skikt leder till sämre genomtork och rynk-bildning. Vid nymålning målar man alltid tre skikt, vid ommålning ett eller två skikt. De två första skikten målas med förtunnad färg för att få bästa inträngning och därmed fuktskydd - och vidhäftning. Toppskiktet målas alltid med oförtunnad färg.

Vi bryter självklart din färg enligt NCS:s eller RAÄ:s kulörsystem. Har du ett eget färgprov du vill återskapa, hjälper vi dig med det också!

För ditt nästa projekt

Antingen skall du måla sommarstugan eller har ett större projekt.

Inspiration

För ditt nästa projekt

Lär dig mer om Linoljefärg

Att måla med linoljefärg behöver inte vara krångligt eller svårt. Här samlar vi vanliga frågor och svar, tips om färgsättning och några korta filmer kring hur du praktiskt går tillväga.

För dig som är Målare, Föreskrivare eller Förvaltare

Här kan du som du som arbetar professionellt med vårt traditionella sortiment av linolje- och emulsionsfärger få hjälp med frågor om pågående eller kommande arbeten.

Penslar och verktyg

Verktygens kvalitet spelar stor roll när man målar med linoljefärg. Vi berättar vad du behöver tänka på i valet av pensel.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket.