Måla på trä utomhus

Så här målar du på TRÄ Utomhus

Målning utomhus på trä:
- Måla helst vid varm och torr väderlek. Bästa målningstid är maj-augusti.
- Träet ska vara torrt - fuktkvoten får inte överstiga än 16%. Om träet är för fuktigt kan linoljan inte tränga in ordentligt i underlaget.
- Linoljefärger torkar långsamt och torktiden förlängs vid kyla och fukt. Man bör därför inte måla vid temperaturer under +10°.
- Måla inte heller vid risk för regn eller kraftig daggbildning - då risken annars är stor för att det uppstår mattfläckar.
- Undvik också att måla på direkt soluppvärmda ytor då det kan ge för snabb torkning på ytan med blåsbildning som följd.

Målning på nytt trä:
Se till att träet är rent och torrt. Borsta bort löst damm. Normalt fordras tre strykningar.
- för Grundmålning späds färgen med 30-40% lågaromatisk lacknafta (alt. Balsamterpentin), dvs 3-4 dl lacknafta till en liter färg. Färgen ska bli lågviskös så den tränger in ordentligt i träet. Var noga att mätta ändträ och skarvar så att färgen sugs in och ger ett bra fuktskydd på dessa utsatta ställen.
- för Mellanstrykning späds färgen med 15-20% lacknafta.
- för Slutstrykning används alltid oförtunnad färg.

Tänk på:
- Linoljefärg ska alltid strykas tunt. För tjockt målade skikt leder till sämre genomtorkning med stor risk för rynk- och blåsbildning som följd. Det är viktigt att ytan är jämn och slät och icke-sugande före slutstrykningen.
- Använd en rund eller oval pensel av god kvalitet och arbeta in färgen ordentligt i underlaget. Roller bör inte användas.
- Torktid vid 20° C och normal luftfuktighet är ca 24-36 timmar. Vid kallare och fuktigare väder förlängs torktiden. Måla aldrig innan det underliggande färgskiktet torkat. Genomhärdning tar längre tid, från några dagar upp till flera månader beroende på de yttre förhållandena.
- Var noga med att röra upp färgen ordentligt från botten.


OBS! Poröst material som trasor, papper m.m. som är indränkt med linoljefärg, kan självantända. Lägg dessa i brandsäker behållare eller i vatten.


Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.