Såpa, Målartvätt och Spädning

Det är viktigt att all målning görs på torrt, rent och fast underlag. Skrapa och tvätta därför alltid ytan innan du börjar måla. Vid utomhusmålning med linoljefärg spädes det första och andra färgskiktet för bättre utstrykning, penetration och vidhäftning.

Tvätt
Är färgskiktet gammalt och angripet av påväxt är det viktigt att använda tvättmedel med ett PH-värde över 10. Är ytan i gott skick kan PH-neutrala (7) tvättmedel användas. Skölj dock alltid noga med vatten och låt torka innan du börjar måla.
Klicka på pdf-länken och läs mer om vår Målartvätt och vår Linoljesåpa.


Spädning
- Första färgskiktet på omålat eller renskrapat trä (grundmålning) spädes med 30-40 % lågaromatisk alifatnafta. Även balsamterpentin kan användas - men av arbetsmiljöskäl rekommenderar vi alltid att man använder lågaromatisk alifatnafta.
- Andra strykningen spädes med 15 - 20 % lösningsmedel. Vi rekommenderar inte spädning med linolja vid utomhusmålning då det påverkar recepturens väl avvägda förhållanden mellan bindemedel och pigment, torkmedel och fungicider - vilket påverkar färgens funktionalitet negativt.
- Slutstrykning görs alltid med oförtunnad färg.

Klicka på pdf-länken och läs mer om lågaromatisk alifatnafta och balsamterpentin:


Dokument

  • Målartvätt Produktblad
  • Målartvätt SDB
  • Linoljesåpa Produktblad
  • Linoljesåpa SDB
  • Såpa Produktblad
  • Såpa SDB
  • Alifatnafta Produktblad
  • Alifatnafta SDB
  • Balsamterpentin Produktblad
  • Balsamterpentin SDB

Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.