Älvnäs lekplats på Ekerö

I natursköna Älvnäs på Ekerö utanför Stockholm har man byggt en fantasi­eggande lekpark med rötter i Ekerös historia. En pytteliten speceriaffär, en dansbana och en handelsträdgård – alla byggnader från öns svunna tider som nu byggts upp i miniformat på älvnäsbornas nya lekplats.

I natursköna Älvnäs på Ekerö utanför Stockholm har man byggt en fantasi­eggande lekpark med rötter i Ekerös historia. En pytteliten speceriaffär, en dansbana och en handelsträdgård – alla byggnader från öns svunna tider som nu byggts upp i miniformat på älvnäsbornas nya lekplats. 

– Här finns dansbanan och den gamla speceriaffären Hedborgs filial, på baksidan hittar man handelsträdgården och strax bredvid finns luckan till ­bageriet. Vi har inspirerats av gamla byggnader som fanns här och anpassat dem för ändamålet, berättar arkitekten bakom lekparken Frida Brismar Pålsson. Det är Frida som har ritat parken på uppdrag av väg- och tomt­ägar­föreningen med ordförande Hans Christiansen i spetsen. 

Att bygga lekfulla, pedagogiska miljöer är hennes profession. Lekparken är ett lågbudgetprojekt med höga krav på miljövänlighet. Giftfria material och metoder är högprioriterade och när det kommer till funktion har de tänkt ett snäpp längre och har byggt in mängder av finesser i byggnaderna. Både den utvändiga linoljefärgen och den invändiga emulsionsfärgen kommer från Engwall o. Claesson.


Följande linoljefärgskulörer har använts utomhus:

Gröna kulörer: Kromoxidgrön 1A-83, S 5020-G10Y, Grön Umbra 1A-30, Specialbruten kulör
Röda kulörer: Järnoxidröd 1A-225, Järnoxidröd 1A-110
Gula kulörer: Järnoxidgul 1A-920, S 1005-Y40R, Specialbruten kulör
Blå kulör: 30 % ultramarinblå
Vit kulör: Specialbruten kulör

Följande emulsionsfärgskulörer har använts inomhus:

Gula kulörer: S 5035-Y30R, 20 % järnoxidgul
Röd kulör: 7 % bränd terra
Grön kulör: 20 % kromoxidgrön

Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.