Mellangården i Mellösa

Mellangården ligger i Mellösaby, en halvmil från Flen. Mangårdsbyggnaden, som uppfördes 1850, är ett traditionellt tvåvåningshus av liggande timmer som till en början endast var rödfärgat.

Så småningom kläddes huset med kraftig lockpanel och sannolikt tillkom då också verandan. Vid laga skiftet, som genomfördes i Mellösa 1860, fick Mellangården och några andra av byns gårdar ligga kvar runt kyrkan. 

Under 1800-talet hörde Mellangården till Hälleforsnäs bruk, men strax efter sekelskiftet såldes gården till en privat lantbrukare som snart lät uppföra en stor ladugård. 1920 respektive 1941 bytte gården åter ägare. Kring 1950 drogs vatten in och badrum liksom nytt kök på varje våning tillkom. Nu bodde både ägaren och en arrendatorsfamilj i huset. I slutet av 1960-talet styckades gårdens jordbruks- och skogsmark av liksom den stora ladugården och en ny ägarfamilj gjorde Mellan­gården till sitt hem. 

2016 fick Mellangården åter nya ägare som påbörjat renovering och restaurering av den gamla gården. Mangårdsbyggnaden har fått nya fönster av ursprunglig typ och den gamla pardörren har restaurerats. Fasadpanelen har återfått den ljust gula kulör som den haft under en tidigare period, medan knutbrädor, fönster- och dörrfoder m m blivit varmgrå. På gården ligger även ett timrat f d portlider, en liten ladugård och ett mindre bostadshus från 1700-talet. Nuvarande ägare är Boel och Michael De Geer.


MÅLNING

Huset renskrapades och målades med linoljefärg från Engwall o. Claesson. Arbetet utfördes 2017 av Kultur­målarna i Flen. Man grundmålade med linolje­färg spädd med 40% alifatnafta, mellanströk med linoljefärg spädd med 20% alifatnafta och slutströk med ospädd linoljefärg. 

Kulörer

Fasadpanel: NCS S1010-Y10R
Knutbrädor, vindskivor, takfot, veranda, foder: NCS S2502-Y
Fönster samt panel och detaljer på veranda: NCS S1002-Y
Dörrar: NCS S8010-G30Y

Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.