Mellangården i Mellösa

Mellangården ligger i Mellösaby, en halvmil från Flen. Mangårdsbyggnaden, som uppfördes 1850, är ett traditionellt tvåvåningshus av liggande timmer som till en början endast var rödfärgat.

Så småningom kläddes huset med kraftig lockpanel och sannolikt tillkom då också verandan. Vid laga skiftet, som genomfördes i Mellösa 1860, fick Mellangården och några andra av byns gårdar ligga kvar runt kyrkan. 

Under 1800-talet hörde Mellangården till Hälleforsnäs bruk, men strax efter sekelskiftet såldes gården till en privat lantbrukare som snart lät uppföra en stor ladugård. 1920 respektive 1941 bytte gården åter ägare. Kring 1950 drogs vatten in och badrum liksom nytt kök på varje våning tillkom. Nu bodde både ägaren och en arrendatorsfamilj i huset. I slutet av 1960-talet styckades gårdens jordbruks- och skogsmark av liksom den stora ladugården och en ny ägarfamilj gjorde Mellan­gården till sitt hem. 

2016 fick Mellangården åter nya ägare som påbörjat renovering och restaurering av den gamla gården. Mangårdsbyggnaden har fått nya fönster av ursprunglig typ och den gamla pardörren har restaurerats. Fasadpanelen har återfått den ljust gula kulör som den haft under en tidigare period, medan knutbrädor, fönster- och dörrfoder m m blivit varmgrå. På gården ligger även ett timrat f d portlider, en liten ladugård och ett mindre bostadshus från 1700-talet. Nuvarande ägare är Boel och Michael De Geer.


MÅLNING

Huset renskrapades och målades med linoljefärg från Engwall o. Claesson. Arbetet utfördes 2017 av Kultur­målarna i Flen. Man grundmålade med linolje­färg spädd med 40% alifatnafta, mellanströk med linoljefärg spädd med 20% alifatnafta och slutströk med ospädd linoljefärg. 

Kulörer

Fasadpanel: NCS S1010-Y10R
Knutbrädor, vindskivor, takfot, veranda, foder: NCS S2502-Y
Fönster samt panel och detaljer på veranda: NCS S1002-Y
Dörrar: NCS S8010-G30Y

Inspiration

För ditt nästa projekt

Lär dig mer om linoljefärg

Att måla med linoljefärg behöver inte vara krångligt eller svårt. Här samlar vi vanliga frågor och svar, tips om färgsättning och några korta filmer kring hur du praktiskt går tillväga.

För dig som är målare, föreskrivare eller förvaltare

Här kan du som du som arbetar professionellt med vårt traditionella sortiment av linolje- och emulsionsfärger få hjälp med frågor om pågående eller kommande arbeten.

Penslar och verktyg

Verktygens kvalitet spelar stor roll när man målar med linoljefärg. Vi berättar vad du behöver tänka på i valet av pensel.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket.