Så underhållsmålar du linoljefärg utomhus

Fasader och annat som är målat med linoljefärg har många skyddande fördelar tack vare linoljan, men de behöver ändå regelbunden översyn och ommålning. I den här artikeln berättar vi hur ofta och vad du behöver tänka på när det väl är dags.

Kritning – En bra hjälp i arbetet

Linoljefärg åldras naturligt genom kritning, vilket innebär att den med tiden bryts ner och pulveriseras på väggen. Det gör att den ändrar karaktär under sin livscykel från sidenblank till matt och att man kan uppleva kulören som något nedtonad. Den patina som ett vackert åldrat linoljemålat hus visar upp är inget man behöver beklaga – det är ofta väldigt vackert det också. Men kritningen innebär också att du besparas en hel del skrapningsarbete när du bestämt dig för att måla om. Generellt kan man säga att ju tidigare underhållet görs desto mindre arbete krävs. Och desto billigare blir det även på sikt. Fasader som vätter mot syd och väst utsätts för mer sol än norr- och östsidor och bör därmed ges extra tillsyn. Om ditt hus är målat med en bra färg på rätt sätt – det vill säga bra underarbete och korrekt utförd målning – så ligger de rekommenderade målningsintervallerna utomhus på 8–12 år, lite beroende på var och hur huset ligger.


Förbered målningen ordentligt

Som vid all målning ska underlaget rengöras till ”fast och rent underlag”. Borsta först bort all kritad färg och skrapa bort det som eventuellt ser ut som att sitta löst. Spikar och beslag skrapas och borstas noga med stålborste. Har man fått påväxt på sin fasad så måste man först tvätta bort den ordentligt. Använd då tvättmedel avsett för just detta. Vanlig målartvätt räcker oftast inte utan tar bara bort ytligt fett och smuts, men undvik starkt alkaliska tvättmedel. Efteråt är det viktigt att skölja noga med vatten – använd dock aldrig högtryckstvätt. Då tränger fukten in i träet och måste sen torka ut helt innan man kan börja måla, vilket kan ta längre tid än man tror. 


Hur många lager linoljefärg behövs?

När du planerar för målning bestämmer du först hur många lager linoljefärg du vill måla. Där det finns trärena ytor målar man alltid tre lager, är färgen gammal och kritningen har pågått en längre tid bör man måla minst två lager. Målar du när kritningen har påbörjats – men färgskikten i övrigt är i bra skick – så räcker det med en strykning. Det kan naturligtvis skilja från fasad till fasad beroende på hur väder och vind slitit på färgen. Grundfärgen späs med ca 1/3-del lågaromatisk alifatnafta, mellanstrykning med 15–20% nafta och slutstrykningen målas alltid med helt ospädd färg. Måla alla skikten så tunt som möjligt med en rund eller oval pensel av god kvalitet.


Tänk på vädret när du målar

Måla inte i starkt solsken eller när det regnar. Då är risken stor att man får en flammig yta. Dygnstemperaturen bör inte understiga 10 grader när man målar. Om temperaturen kryper ner under 10 grader på natten så låt färgen torka lite extra. Ge alltid linoljefärg hellre lite mer torktid än för lite.

Inspiration

För ditt nästa projekt

Lär dig mer om Linoljefärg

Att måla med linoljefärg behöver inte vara krångligt eller svårt. Här samlar vi vanliga frågor och svar, tips om färgsättning och några korta filmer kring hur du praktiskt går tillväga.

För dig som är Målare, Föreskrivare eller Förvaltare

Här kan du som du som arbetar professionellt med vårt traditionella sortiment av linolje- och emulsionsfärger få hjälp med frågor om pågående eller kommande arbeten.

Penslar och verktyg

Verktygens kvalitet spelar stor roll när man målar med linoljefärg. Vi berättar vad du behöver tänka på i valet av pensel.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket.