Tre Kronor af Stockholm

Tre Kronor af Stockholm, sjösatt 2005 och tidigare benämnd Stockholmsbriggen, är byggd med örlogs­briggen Gladan som förlaga.

Skrovet är byggt i ek med däck av sibirisk lärk, master och rår av furu eller lärk. De 16 seglen har en sammanlagd yta på 735 kvadratmeter. Tre Kronor af Stockholm fungerar som en ambassadör för Östersjöregionen i frågor som rör handel, miljö och ungdomar och har en fast kajplats utanför Kolskjulet på Kastellholmen i Stockholm.

Målat år: 2005
Färg: Engwall o Claesson Utvändig Linoljefärg
Kulörer: Fribord: ljusgrå 00233
Skarndäck: mörkgrå 00232
Ventiler och dekorationslinje: röd 1A-225
Rigg: ljusgul 02218
Reling: guldockra 02260


Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.