Villa i Kummelnäs, Nacka

Att måla ett gammalt hus är ett arbete som verkligen ger lön för mödan. Om det görs rätt.

Att måla med linoljefärg är att ge huset ett oöverträffat skydd mot fukt och röta. Det är en stor anledning till att vi fortfarande har så många vackra gamla trähus i landet.

Att välja rätt kulör på fasaden

Planering och förberedelser lönar sig alltid – för resultatet skall du leva med i många år. Välj kulör med omsorg. Utgår du från Riksantikvarieämbetets kulörsystem så kommer ditt hus alltid att vara tidsanpassat vackert. Om du inte målar själv så se till att din målare har dokumenterad erfarenhet av linoljemålning. Det är alltid värt att vänta på rätt målare – huset har inte bråttom.

Förberedelser innan målning med linoljefärg utomhus

Om ditt hus tidigare är målat med linoljefärg är det inte nödvändigt att ta bort all gammal färg. Har man under åren varvat med akrylat-/plastfärg måste man dock ta bort alla sådana färgskikt. Det här huset målades senast i början av 1990-talet varför man valde att göra det närmaste trärent. Här använde man en organisk färglyftare vilket är ett relativt snabb och miljövänlig metod att ta bort färg. Passa på att byta allt dåligt trä innan du börjar måla. Bottenstycken i fönsterbågar och karmar, liksom överliggare på räcken och offerbrädor tar mycket stryk under våra blöta och fuktiga vintrar.


Målning med linoljefärg i tre steg

Linoljefärg målas alltid mycket tunt – på nytt eller renskrapat trä i tre skikt. Det är viktigt för penetration och vidhäftning att grund- och mellanstrykning är mindre feta än slutmålningen. Därför späds vår färg med lågaromatisk alifatnafta (som inte är allergiframkallande som balsamterpentinen) vid de två första strykningarna. Använd ovala eller runda penslar av god kvalitet och arbeta in färgen ordentligt.

Torktid för linoljefärg utomhus

Varje skikt måste torka minst 36-48 timmar innan nästa läggs på. Linoljefärg torkar med hjälp av luftens syre – så för tjocka färgskikt förlänger torktiderna drastiskt. Undvik att måla i starkt solsken vilket gör att färgen kan ”skinntorka” – vilket förlänger torktiden och kan ge blåsor efter ett tag. Undvik också kraftigt regn som på en våt linoljefärg kan ge en flammig yta som tar väldigt lång tid att torka ut. 

Kritning av linoljefärg och ommålning

Linoljefärgen kommer att krita med åren – det ingår i dess naturliga livscykel – men grundskyddet av trävirket består. Vår färg görs med linstandolja – vilket fördröjer kritningen påtagligt. Att måla om ett linoljefärgsmålat hus är dessutom relativt enkelt om det görs medan kritningen fortfarande pågår. Borsta, tvätta och måla – ett eller två skikt beroende på hur lång tid som gått sedan sist.


Kulörer:

Fasad: 5A-30 (Grön Umbra)
Foder: 5C-39 (Brun Umbra)
Fönsterbågar: 1A-48 (Engelsk Röd) 


Ett rätt linoljefärgsmålat hus är både vackert och en bra investering. Det höjer både trivseln och marknadsvärdet. Så välj linoljefärg från Engwall o. Claesson för ett vackert, lättskött och levande trähus.


Vår linoljefärg

En unik linoljefärg på rå linolja för bästa inträngning och linstandolja för längre hållbarhet

Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.