Lusthuset i Falköping

Hur målar man bäst ett lusthus från 1890? Med linoljefärg kom Frida Beijbom och hennes man fram till. Under sommaren har de skrapat, kittat fönster, brutit egen kulör, testmålat och målat. Nu har lusthuset nästan återfått sin forna glans.

2009 köpte Frida och hennes man ett sekelskifteshus byggt 1894, med tillhörande lusthus. Lusthuset, som är byggt 1890, är äldre än bostadshuset och har stått på tomten i över 130 år. Familjen flyttade på lusthuset från en del av tomten upp på husets terrass och nu används det flitigt av Frida, hennes man och deras fyra barn. Men gamla hus kräver omtanke, och för att kunna fortsätta använda det under många år till behövde de därför ge det lite kärlek. 

Varför välja linoljefärg?

När det var dags att måla om lusthuset, bestämde sig Frida och hennes man för att välja linoljefärg. Att valet föll på linoljefärg beror på att de testat att måla om ett par av husets pardörrar i linoljefärg tidigare. 

– Det var min bror som berättade att pardörrarna förmodligen var målade i linoljefärg från början. Att måla om dörrarna i samma färg kändes därför självklart. Den färgen har hållit och varit vacker i många år, säger Frida.

Att välja kulör

När lusthusets insida och innertak skulle målas om, föll valet på linoljefärg igen efter det lyckade resultatet med pardörrarna. Ett svårare val däremot, var att välja kulör.

– Först var jag helt inne på att det skulle vara grönt. Nu har vi bestämt oss för att det blir gult. Vi tar också upp den engelskt röda färgen som finns i lusthuset sedan tidigare, berättar Frida.

Kunskap och mod

Frida och hennes man är från början två glada husägare som råkade springa på ett sekelskifteshus. Från början fanns det ingen tydlig längtan eller plan på att renovera hela huset, än mindre lusthuset. Intresset för att renovera varsamt och att göra det på husets sätt, har i stället växt fram under tiden. 

– I takt med att vi har renoverat rum efter rum, har vi lärt oss en massa och sedan vågat mer i nästa projekt, säger Frida. 

De har blivit så modiga att de själva har brutit färg, det vill säga själva blandat olika färger för att komma fram till exakt rätt kulör och nyans för lusthusets insida och innertak.

Äventyret fortsätter

Renoveringsarbetet har pågått i 13 år. När lusthuset är klart är nästa steg att renovera trappan och hallen i bostadshuset, och självklart kommer de fortsätta att använda linoljefärg.

– Det är väldigt roligt att måla med linolja. Det känns nästan som att färdas tillbaka i tiden! Det blir en helt annan känsla med färgen och hela intrycket med rummet blir en härlig känsla.

På Instagramkontot @sekelskifteshus1894 kan du löpande ta del av de projekt paret sysslar med. Vill du följa med på resan? Följ länken här!


Foto:@sekelskifteshus1894

Fakta Frida Beijbom 

  • Frida bor med man och fyra barn i Falköping, mitt emellan Vänern och Vättern. 
  • Huset de bor i är från 1894. Frida och hennes man köpte det och flyttade in 2009. 
  • Startade kontot @sekelskifteshus1894 på Instagram i samband med renoveringen av sovrummet.Måla utomhus med linoljefärg

Engwall och Claessons utvändiga linoljefärg är gjord på svensk linolja och linstandolja. Linoljefärg är utmärkt för målning av trä, sten, puts och metall. Linoljefärg åldras vackert och skyddar effektivt mot fukt. Läs mer om att måla utvändigt med linoljefärg.

 

Vill du lära dig mer om våra standardkulörer eller få hjälp att blanda en specifik kulör? Tryck här.Inspiration

För ditt nästa projekt

Lär dig mer om Linoljefärg

Att måla med linoljefärg behöver inte vara krångligt eller svårt. Här samlar vi vanliga frågor och svar, tips om färgsättning och några korta filmer kring hur du praktiskt går tillväga.

För dig som är Målare, Föreskrivare eller Förvaltare

Här kan du som du som arbetar professionellt med vårt traditionella sortiment av linolje- och emulsionsfärger få hjälp med frågor om pågående eller kommande arbeten.

Penslar och verktyg

Verktygens kvalitet spelar stor roll när man målar med linoljefärg. Vi berättar vad du behöver tänka på i valet av pensel.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket.