Emulsionsfärg

Emulsionsfärg är en typ av färg där man tar hjälp av en emulgator för att få två med varandra annars olösliga ämnen att blanda sig. I detta fall är det olja (linolja eller alkydolja) och vatten som blandas med såpa som emulgator. Våra Emulsionsfärger är vilsamt matta vägg- och takfärger med vackert djup och lyster som passar lika bra i ett sov- och vardagsrum som i ett trapphus eller kontor.

Emulsionsfärgen kan du måla på de flesta ytor såsom gips, väv, papper, puts, trä, betong – och även plastfärgsmålade ytor. Då färgen har relativt svag täckning är det dock viktigt att man grundmålar ordentligt med minst två strykningar med Slipgrund V - som du med fördel då bryter i samma kulör som Emulsionsfärgen.

Om väggen måste spacklas i större omfattning bör gärna hela underlaget bredspacklas då färgen annars kan suga ojämnt och resultatet bli flammigt. Var uppmärksam på att ta bort alla ev. blyertssträck eller andra penndrag innan slutmålning då dessa annars kan lysa igenom.

Rengör alltid underlaget först genom att borsta bort löst sittande smuts. Om ytan är kraftigt nedsmutsad eller fet rengör man med ett pH-neutralt medel typ diskmedel. Använda aldrig alkaliska rengöringsmedel såsom soda, lut, ammoniak eller liknande när du skall måla med oljefärg.

Du kan välja Invändig Emulsionsfärg som är en linoljeemulsion eller Matt Interiör som är en alkydemulsion.

 Se vår FILM om våra Emulsionsfärger här

- Läs mer om hur du GRUNDMÅLAR här


Linoljeemulsion

Våra emulsionsfärger ger en helmatt yta med ett vackert djup och lyster. Finns som klassisk Linoljeemulsion och som Matt Interiör - en lite slittåligare alkydemulsion.

Dokument

  • Inv. Emulsionsfärg 2022
  • Linoljeemulsion Målningsanvisning
  • Linoljeemulsion SDB
  • Matt Interiör 2022
  • Matt Interiör Målningsanvisning
  • Matt Interiör SDB
  • Skötselråd Emulsionsfärg

Inspiration

För ditt nästa projekt

Lär dig mer om linoljefärg

Att måla med linoljefärg behöver inte vara krångligt eller svårt. Här samlar vi vanliga frågor och svar, tips om färgsättning och några korta filmer kring hur du praktiskt går tillväga.

För dig som är målare, föreskrivare eller förvaltare

Här kan du som du som arbetar professionellt med vårt traditionella sortiment av linolje- och emulsionsfärger få hjälp med frågor om pågående eller kommande arbeten.

Penslar och verktyg

Verktygens kvalitet spelar stor roll när man målar med linoljefärg. Vi berättar vad du behöver tänka på i valet av pensel.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket.