Emulsionsfärg

Emulsionsfärg är en typ av färg där man tar hjälp av en emulgator för att få två med varandra annars olösliga ämnen att blanda sig. I detta fall är det olja (linolja eller alkydolja) och vatten som blandas med såpa som emulgator. Våra Emulsionsfärger är vilsamt matta vägg- och takfärger med vackert djup och lyster som passar lika bra i ett sov- och vardagsrum som i ett trapphus eller kontor.

Emulsionsfärgen kan du måla på de flesta ytor såsom gips, väv, papper, puts, trä, betong – och även plastfärgsmålade ytor. Då färgen har relativt svag täckning är det dock viktigt att man grundmålar ordentligt med minst två strykningar med Slipgrund V - som du med fördel då bryter i samma kulör som Emulsionsfärgen.

Om väggen måste spacklas i större omfattning bör gärna hela underlaget bredspacklas då färgen annars kan suga ojämnt och resultatet bli flammigt. Var uppmärksam på att ta bort alla ev. blyertssträck eller andra penndrag innan slutmålning då dessa annars kan lysa igenom.

Rengör alltid underlaget först genom att borsta bort löst sittande smuts. Om ytan är kraftigt nedsmutsad eller fet rengör man med ett pH-neutralt medel typ diskmedel. Använda aldrig alkaliska rengöringsmedel såsom soda, lut, ammoniak eller liknande när du skall måla med oljefärg.

Du kan välja Invändig Emulsionsfärg som är en linoljeemulsion eller Matt Interiör som är en alkydemulsion.

 Se vår FILM om våra Emulsionsfärger här

- Läs mer om hur du GRUNDMÅLAR här


Linoljeemulsion

Våra emulsionsfärger ger en helmatt yta med ett vackert djup och lyster. Finns som klassisk Linoljeemulsion och som Matt Interiör - en lite slittåligare alkydemulsion.

Dokument

  • Linoljeemulsion Produktblad
  • Linoljeemulsion Målningsanvisning
  • Linoljeemulsion SDB
  • Matt Interiör Produktblad
  • Matt Interiör Målningsanvisning
  • Matt Interiör SDB
  • Skötselråd Emulsionsfärg

Inspiration

För ditt nästa projekt

Måla med linoljefärg inomhus

Linoljefärg ger en fantastisk känsla av tradition och kvalitet. Den har använts i hundratal år för dekoration och utsmyckning av kyrkor, herrgårdar och slott. Nu är det en färg som alla kan använda för att skapa den där känslan av ett ombonat hem som vi så gärna vill ha. Vår invändiga linoljefärg finns som Blank, Halvblank eller Matt och är avsedd för målning av tak, paneler, möbler, fönsteromfattningar och andra snickerier inomhus.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket. 

Måla med linoljefärg utomhus

Våra svenska hus har en lång färgtradition. Linoljefärgen kom till Sverige på 1600-talet och var då en exklusiv färg främst för kungar och adelsmän som gärna ville att deras hus av trä skulle likna hus av sten. Därför blev de klassiska pigmenten Ockra och Terra mycket populära. Idag vet vi att linoljefärg inte bara är vacker utan också skyddar trä på djupet mot fukt och röta. Och den är inte dyrare än andra, moderna färgtyper.

Penslar och Verktyg

Det är viktigt att man har bra verktyg när man målar med linoljefärg. En pensel som "håller" färgen bra och inte släpper borst gör stor skillnad för slutresultatet. Linoljefärg skall alltid målas med runda eller ovala penslar - eller med snedskuren borst för fönstermålning. Vi rekommenderar gärna handgjorda penslar från Gnesta Penseln - den kostar lite mer men som håller desto längre.